Stop madspild!

Jeg skal gerne være den første til at indrømme, at madspild tidligere, ikke var noget jeg tænkte særlig meget over.

Men, jeg er nu virkelig blevet meget mere opmærksom på, hvad det egentlig betyder for mig som person og samfundet som helhed.

Man anslår at der i Danmark, årligt er madspild for 11,6 milliarder kr. – samlet for både forbrugere og virksomheder, svarende til 700.000 ton mad. Læs mere HER

Dette medfører et kæmpe stort, unødvendigt overforbrug, som negativt påvirker både naturen, miljøet og efterlader en masse spildte resourcer – alt sammen forbundet med madspild.

Der er masse af ting at tage stilling til: Bl.a. selve råvarerne der indgår, tilsætningsstoffer, holdbarhed og datomærkning, hele produktionen og emballering af varen, transportering og håndtering af varen. Man kan jo blive ved!

Det jeg selv har gjort, mere og mere inden for de sidste par år, er at øge fokus på at de varer vi spiser, er af højre kvalitet end tidligere. Jeg er blevet mere bevidst om, at det bedre kan betale sig, (også økonomisk) at købe bedre og derved også dyrere varer, som jeg så til gengæld bruger fuldt ud og ikke bare lader ligge for længe på køkkenbordet eller i køleskabet.

Tidligere skete der tit det, at jeg købte en masse forskellige varer på tilbud, måske bare fordi at de var billige, men som jeg faktisk ikke havde en plan for at bruge/spise og derved ofte endte med at kassere…

Tips og tricks til at stoppe madspild:

  • Bestil mad fra Aarstiderne: efter jeg begyndte på det, har jeg virkelig fået øjene op for, hvor fedt det er, at der kommer lige præcis de varer hjem som man skal bruge til at lave aftensmad x antal dage i løbet af ugen. Derudover følger der selvfølgelig også opskrifter med og jeg kan ihvertfald anbefale både Kvik-Kassen og Kvik-Kvik-Kassen. Det er de 2 kasser jeg varierer imellem fordi det er hurtigt og nemt – men der er jo også masser af andre muligheder..
  • Lav en madplan: det er bare vigtigt at gennemgå hvilke aftaler der er i løbet af ugen. Der kan være Cafe-aftaler med veninder, familiebesøg, sene aftenvagter på jobbet osv. Nu kan der så laves en madplan for de dage hvor man er hjemme. Det sker da engang imellem, at det ikke passer ind i vores uge at få mad fra Aarstiderne, så afbestiller vi vores kasse og laver en madplan i stedet for.
  • Meal-prep: hvorfor ikke spise det samme 2 dage i træk. Kan anbefales i forhold til både at spare tid og penge – nem løsning til dagen efter, hvor man kommer sent hjem eller noget..
  • Handle stort ind en gang om ugen: hvilket også sparer både tid og penge. Fungerer kun optimalt hvis der er en madplan bag til at understøtte indkøbene. Ja, det tager længere tid end normalt, at handle stort ind men tænk over hvilken dag i ugen, der er mest overskud. Måske kunne det blive en fast søndags-tjans og hvis man alligevel har fri fra arbejde, hvorfor så ikke benytte sig af, at alle butikkerne har åbent. Det er det hele værd, set i forhold til, hvad man sparer af tid de andre dage i ugen. Tiden, hvor du før handlede ind i hverdagen, kan du nu bruge til noget andet. Win-win.
  • Undgå impulskøb: som ofte sker hvis man skal små-handle ind hver dag. Det er her man virkelig skal tænke over at undgå madspil og ikke mindst indkøb at dyre, usunde ting.
  • Køb kvalitetsvarer: og hold øje med udløbsdatoen, når du handler ind. Man kan sagtens købe basis-varer i Fakta eller lignende, men tænk over hvad det giver dig at bruge nye og spændende luksus kvalitets-varer til din madlavning. Der ER forskel! Jeg kan her anbefale at handle i Irma, som virkelig har nogle super lækre varer, som man bare ikke ser andre steder. Ja, nogle af tingene er lidt dyrere, men det er helt klart også det værd!
  • Ha’ en ugentlig spis-ude-dag: det er noget vi har haft i mange år nu. Måske er det også lidt nemmere når man kun er 2, men det er bare en befrielse at vide, at vi hver søndag, skal have mad udefra. Det er forskelligt hvad det er; måske en tur på Cafe’, sandwich og smoothie fra Joe & the Juice, pizza-sandwich fra det lokale Pizzeria, eller måske en tur på McD – da især efter en festligt lørdag aften dagen før. What ever works 🙂

Bevistheden om stop madspild, har været med til at give mig en meget bedre hverdag – med hensyn til mad, indkøb og økonomi. Jeg handler stort ind til morgenmad (har frokostordning på arbejdet), og aftensmad (til de dage der ikke kommer Aarstiderne) en gang om ugen og ellers er det kun hvis jeg mangler et par små-ting.. Dette er også godt med henblik på mit vægttab, jo færre gange i supermarkedet, jo færre fristelser for at købe snacks. Så for mig er det både: Stop madspild og Stop trøstespiseri! 😃

 

Hjælp til med at stoppe madspild! ❤️

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.